nedjelja, 1. rujna 2013.

The Clash of (my) BB Creams


Pozdrav drage moje :) 

  Jedva sam dočekala novi mjesec jer to znači da se približava kraj vladavine ambrozije (WooHoo!). No, bez obzira na ambroziju, uvijek sam voljela jesen: početak škole i miris novih knjiga, odjeća postaje nešto toplija/deblja/slojevitija, stabla počinju oblačiti svoje šarene svečane haljine, ne moram se nikome opravdavati jer pijem čaj (ljeti me jako čudno gledaju), iako su dani sve kraći odgovara mi sunčeva svjetlost u ovom godišnjem dobu, Halloween ( <3 ), dekoracije doma su šarenije, volim friški jutarnji zrak - kada puhnete sve se "dimi", a i to znači da mi je uskoro rođendan (studeni je moj mjesec).

  Ali, dok nam ne dođe prava prava jesen, i sve što uz nju ide, pa tako i povratak tekućim puderima, još uvijek možete koristiti nešto laganije podloge. Poput ovih koje ću u današnjem postu spomenuti. Odmah ćete saznati nešto više o samim kremama, ako slučajno niste znale. Kao i neka moja mišljenja o trenutnom stanju u drogerijama na našem tržištu, te kremama koje posjedujem.

Dakle, nakon ovog uvoda, možemo krenuti. 

Znate li koja je razlika između tonirane, BB, CC, DD kreme i pudera?

Tonirane kreme su točno ono što i njihovo ime kaže - kreme koje koristimo za svakodnevnu njegu lica, kako bi zadržalo vlažnost i mekoću, sa trunčicom boje. Ništa drugo, ništa ekstra. Tek toliko da eventualno malo "podignete" boju lica, no ako ne stavljate ništa drugo na lice, efekt je jako kratkog trajanja.

BB kreme - poznate još i kao: Blemish Balm/Blemish Base/Beauty Balm. 
Formula je prvotno nastala u Njemačkoj, 1960.godine, kada je dermatologinja dr. Christine Schrammek svojim pacijentima počela davati kremu koja je bila namjenjena zaštiti njihova lica nakon operacije. 
U Japanu i J.Koreji se prve kreme ovog tipa poavljuju 1985.godine.

Inače, BB kreme se promoviraju kao all-in-one proizvod koji bi zamijenio serum, dnevnu kremu, puder, primer i kremu sa SPF-om. Nju možete nositi kao toniranu kremu, preko seruma i dnevne kreme, kao bazu za puder ili kao puder - ovisno o željenoj snazi prekrivanja nedostataka i nepravilnosti na licu. Azijske varijante u sebi sadrže i formulu za posvijetljivanje kože - kod njih je porculanski ten ideal, za razliku od Zapada na kojem je ideal osunčan (ali zdrav, ne pretjerivati) ten.


CC kreme - poznate kao Color Control/ Color Correcting cream. 
Ova krema bi trebala biti upgrade za jednu stepenicu iznad BB krema. Dakle, dok BB krema primarno služi za njegu kože, CC krema bi trebala sadržavati sve prednosti BB kreme, ali i dodatne nutritivne sastojke i bolju sposobnost prekrivanja nepravilnost. I ne samo to, već i bolju mogućnost blendanja i ujednačavanja kože. 
Što se same teksture tiče, trebala bi biti nešto lakša od BB krema, no taj dio vam ne mogu niti potvrditi niti opovrgnuti jer ne posjedujem niti jednu kremu čije ime (imena) počinju sa ovim slovom abecede. Vidjela sam onu koju je kod nas izbacio Max Factor, no u tom trenu mi se činila malo preskupom i suzdržala sam se od kupnje (a testera nika nema, znate kako je). Također sam pročitala da su neke cure isprobale Baleinu CC kremu, i da nisu previše oduševljene bile.

DD kreme - poznate kao Daily Defense/Dynamic Do-all.
Novitet koji tek treba doći na naše tržište. Navodno bi trebale biti ne samo za lice, već i za kompletno tijelo. Živi bili, pa vidjeli.

A sada se možemo baciti na moje BB kremice :) 


Eveline, Nivea, Catrice, Garnier i Garnier. Isto tako možete ispod vidjeti swatcheve, kako su poredane tubice.




Možemo se sada baciti i na kratke opise krema, a počet ću od prve koju sam kupila.



  Garnier BB krema za normalnu kožu, u nijansi Medium. Prva koja se pojavila kod nas, i jedina nijansa u to vrijeme. Bila sam jedna od onih koji su ju odmah kupili, misleći da će nijansa biti ok. Fail. Nijanse ne da je tamna, nego je pretamna. Užas! Jedini spas je bilo kombiniranje sa puderom koji mi je ljeti dvije nijanse too light, i to je jedvice spasilo situaciju. I to mi je jedini minus kod ove kreme. Miris je ugodan citrusni, fino se blenda i brzo se upije u kožu, koja ima onaj zdravi glow kasnije. 


 Potom sam dugo izbjegavala takve kreme i držala se t. pudera. No, kada se pojavila Garnier BB krema u varijanti za mješovitu/masnu kožu, odlučila sam je kupiti. Ovaj put u nijansi Light. I opet, nije loša, no nekako mi je prerijetka bila i prebrzo mi se upila u kožu - ponekad ju nisam stigla odmah pravilno rasporediti po licu. Imala sam osjećaj kao da nemam apsolutno ništa na licu, te kako mu nedostaje vlažnosti. Nažalost, iako imam mješovitu kožu, ovo mom licu nije odgovaralo, osim nijanse, jer je previše isušivalo kožu.



Potom sa proljetos naletjela u Bipi na Eveline BB kremu, i to još na popustu za članove njihova kluba. Ma ajde, budem i nju probala. Opet nijansa Light. Na prvu je krema dosta "mrkvasta", ali nakon što se upije u kožu, djeluje prirodno. No, nakon nekog vremena mi se učinilo kako probija taj "mrkvasti" ton i ako niste koristili puder u kamenu/prahu, vrlo vjerojatno ćete tako i izgledati - kao da ste malo više mrkvice papali i sve je otišlo u lice. Što se tiče neke hidratacije, solidna trojka.



E, sad dolaze dvije meni ,u ovom trenu, najdraže BBice. Catrice BB kremu u nijansi 010 Light beige sam kupila nedugo nakon Eveline, i ona mi je zapravo favorit ovo ljeto. Nijansa je pogođena, lice izgleda zdravo (lagani dewy efekt), fino se nanosi, fino se blenda, traje puno dulje od ostalih (kada se ne stavlja puder u kamenu/prahu) te ima SPF30. Za 30ml proizvoda, isplati se dati 50 kuna.


I zadnja u mom arsenalu je ona iz Nivenih redova. Volim ju :) Nijansa je Light, iako bi možda mrvicu trebali poraditi na tome, da bude još više light. Miris je savršen. Sve je isto kao i kod Catrice kreme, jedino je SPF10.  Ako ste bili na moru i potamnili malo, ovo će vam biti idealno.

Uspjela sam probati i LRP BB kremicu u obje nijanse, i definitivno sam Light, a planiram je kupiti za iduće ljeto jer mi nekako najbolje odgovara za kožu, uz ove zadnje dvije. Također mi je u planu iskušati neke azijske, no tu isto treba jako dobro proučiti koje su za kakvu kožu, dob i sl., pa tek onda naručiti. 

Zaključak: Kao glavni problem na našem tržištu bih navela nedostatak odgovarajućih nijansi ili kako bih ja rekla pretjerano iživljavanje sa nijansama. Ako smo zemlja koja ima more, ne znači nužno da smo svi predivni tamnoputi. Ima nas predivnih porculanske ili svjetlije puti. 

Ako imate kožu poput moje, koja je normalna do mješovita (kako koji dan - T-zona) i volite hidratiziranu kožu, preporučila bih vam Niveu i Catrice. Ostale brendove nisam probala jer mi se nekako čini da su nijanse čudne.
 Još jedan problem, ne samo kod BB krema, već i kod pudera - na našem tržištu (u drogerijama) je ponekad zaista teško pronaći odgovarajući tekući puder jer se ne uzima u obzir ton/podton kože. Nismo svi isti, svi imamo drugačije potrebe. 


Znam da je bio podulji post (bravo za sve koji su došli do kraja), ali nadam se da vam se svidio i da vam je donekle pomogao. Nisam stručnjak, ovo je samo moje iskustvo sa kremama koje sam kupila i isprobala. Najbolji način je da ne kupujete na "prvu" kada u trgovini vidite/probate proizvod, već da tražite ako je ikako moguće testere (hmmm kojih zna kronično nedostajati - ali to je druga priča) te isprobate preko vikenda kako vam se koja nijansa i krema sviđa.

Koristite li BB/CC kreme? Ili samo tekući puder? Ili ništa? Da vas čujem :)

Broj komentara: 26:

  1. Imam Garnierovu za msnu kožu i preko ljeta mi je savršena. Međutim već sam sada počela primjećivati da mi nijansa više ne odgovara toliko, Ne primjeti se baš, ali sam ja svjesna toga pa mi smeta, tako da ju mogu koristiti možda koja 4 mjeseca u godini. Namjeravam kupiti Catriceovu, Niveinu sam isprobala ali mi ne odgovara, i svijetla nijansa mi je pretamna, a i koža mi se s njom jako brzo zamasti..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Svakako probaj Catrice, po meni oni imaju nekako najbolje pogođene nijanse za ovo područje (u drogerijskom rangu) :)

      Izbriši
  2. puder nikad nisam potrošila do kraja. imam bb kremu od lrp i super mi je. nisam je koristila ovo ljeto jer radim na otvorenom i na suncu i topim se ko sladoled a sa znojem se skida sve sa mog lica

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Topi ti se čak i nakon što fiksiraš sa puderom u prahu/kamenu?
      Jesi li možda probala kao podlogu staviti nešto za matiranje? Meni je ovo ljeto pomogao Clean&Clear Shine control.

      Izbriši
  3. Isprobala sam Garnier BB kremu i puno mi je pretamna. Isto mi tako jako isušuje kožu, skuplja mi se na licu i pojavljuju se grudice. Isprobat ću Catrice i Niveu, ali baš ću prvo pogledati mogu li dobiti testere negdje (nisam se toga ni sjetila). Jer imam poprilično svijetlu kožu i jako suhu kožu na obrazima. NIšta, isprobavat će se dok ne nađem pravu :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Svakako traži testere :) ili ako nema testera, zamoli frendicu da ti u neku kutijicu malo istisne svoje da ju probaš (ako znaš da koristi neku koju bi željela probati i ako ste ista nijansa) :)

      Izbriši
  4. Draga, ovo što si napisala u uvodnom dijelu "uvijek sam voljela jesen: početak škole i miris novih knjiga, odjeća postaje nešto toplija/deblja/slojevitija, stabla počinju oblačiti svoje šarene svečane haljine, ne moram se nikome opravdavati jer pijem čaj (ljeti me jako čudno gledaju), iako su dani sve kraći odgovara mi sunčeva svjetlost u ovom godišnjem dobu, Halloween ( <3 ), dekoracije doma su šarenije, volim friški jutarnji zrak - kada puhnete sve se "dimi", a i to znači da mi je uskoro rođendan (studeni je moj mjesec)." - kao da sam ja napisala, s jednom iznimkom - rođendan mi je u prosincu :)

    Nisam ni znala da kod nas trebaju doći na tržište DD kreme, živi bili pa vidili!
    Imam BB kreme i koristim ih - za sada mi najbolje odgovara Estee Lauder BB krema- Garnier mi nikako ne paše licu, od njihovih proizvoda se uvijek ospem, a Nivea mi je pretamna :/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. <3 <3 ma kao da smo u istom mjesecu rođene, ionako su jedan pored drugog ;)

      Izbriši
  5. super uporedna recenzija :) ja sam koristila jedino ovu garnier debeljuskastu ali me je nesto smorila i bila mi je valjda pretamna pa sam je prosledila drugarici. sada koristim mixa bb kremu i ona mi je fenomenalna :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala :)

      Kakva je inače ponuda Mixe? Ta marka je samo kod vas, zar ne? Znam da je nisam viđala ovdje, ali nisam sigurna koliko je rasprostranjena van Hrvatske.

      Izbriši
  6. super recenzija, volim ovakve usporedne :)
    Nisam probala nijednu od ovih, držim se korejskih, točnije holike holike petit clearing i obožavam ju

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tnx, drago mi je da ti se sviđa :)

      I sama si razmišljam o azijskim, stignem do idućeg ljeta :D

      Izbriši
  7. Ja sam prošlo ljeto koristila Garierovu BB kremu za normalnu kožu, kada je došla svjetlija nijansa bila mi je dobra.
    Sada mi je draga od Oriflamea Giordani tonirana, ne mogu bez nje. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vidiš, Oriflame i Avon nisam probala. Nije da ne želim, već me uvijek strah kataloške kupovine pudera - nijanse nikako pogoditi jer su u katalogu obično dorađene.

      Izbriši
  8. Odlicno si ih usporedila i volim ovakve recenzije.

    Jedno vrijeme sam haracila po BB kremama, sad sa ponovo na puderima dok se ne predomislim ponovo :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Joj, kada ti to kažeš sva sam si happy :) :) Drago mi je da ti se sviđa :)

      I mislim da smo na istome, i ja ću se sad prebaciti na isprobavanje pudera :D

      Izbriši
  9. Izbor nijansi drogerijskih BB krema je očajan, kao da većina žena i djevojaka izgleda kao Oompa Loompa :D Već dulje vrijeme imam želju uzeti neku BB kremu, ali su sve redom narančaste, a ako nisu onda nisu za moj tip kože. Vjerojatno budem uzela ovu Catrice BB kremu nekako izgleda najprimamljivije :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hahahahahhahaha Oompa Loompa <3 fino si me nasmijala :) :) :)

      Izbriši
  10. eveline sam probala i potrošila i da znaš da mi nije bila loša, ništa spektakularno ali ok, premda bih ju većinom malo matirala puderom u kamenu... od ovih ostalih bježim što zbog nijansi što zbog tipa kože koji nije moj... imam missha-u koja super prekriva ali moje lice još isuši... u biti sam najviše šetala essence koja mi je skroz dobra, njihova kozmetika paše mom licu

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jesi li možda probala neku drugu azijsku za suhu kožu? :)

      Essence mi je nekako previše orange za moju kožu :(

      Izbriši
  11. oooo sviđa mi se post jako. ti si jedna od rijetkih koja lajka niveinu BB kremu što mi je eto drago vidjeti jer je dokaz da ne odgovara svima sve. ja sam koristila garnierovu, ovu za mještovitu i masnu kožu i puno mi je ljepše sjela na lice nego ova za normalnu kožu. a želim si već duže catriceovu samo nikak pa nikak da ju piknem...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da ti se sviđa post :)

      svaka koža drugačije reagira,samo je muka što nema toliko testera pa da sve možemo isprobati prije kupnje proizvoda koji nam odgovara.

      a moja koža očito na sve Niveine proizvode super reagira :)
      svakako pogledaj Catrice, prvo si malo stavi na kožu vrata pa jurni van sa ogledalcem da vidiš koja ti je nijansa dobra, i onda trk natrag po odabranu nijansu :)

      Izbriši
  12. Ti si ovisnica o BB kremama, imaš ih baš puno :) ja ih ne volim zbog prekrivanja, ali evo baš sam sad čitala post kod Josipe o jednoj koju želim.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hahahahaha a možda....malo ;) kad ih volim isprobavati :)

      da, ona koju je Josipa recenzirala i mene mami :)

      Izbriši
  13. Ja sam s početkom ovog ljeta na kraju odustala od BB krema. Koristila sam Garnier, Vichy, Maybelline, Loreal ... i na kraju sam zaključila da mi lice treba odmor i odlučila se samo za korektor na kritičnim mjestima, a ostatak lica bez ikakvih podloga ... I moram priznati da mi se čini da nisam zeznula stvar. Lice mi ima minimalno nepravilnosti, uz tek pokoji prištić u one dane. Ipak, problem mi je suhoća i perutanje u području nosa, tako da ću vjerojatno uskoro morati opet isprobati neku bb/cc ili ine kreme kako bih vratila taj nedostatak vlage. I da, slažem se s tobom u potpunosti. Strašno me nervira taj manjak nijansi na našem tržištu i što je praktički nepostojeća mogućnost odabira u skladu sa svojim podtonom. Na kraju budem sretna, ukoliko uspijem pronaći iole odgovarajuću nijansu kreme/pudera za svoju izrazito svijetlu put, da ni ne pomišljam na to sam ružičastog, a ne žutog podtona ... we want varieties :DDD

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mislim da bi trebale neku peticiju pokrenuti, u kojoj tražimo više nijansi! :)

      Možda da probaš sa azijskim, oni zaista imaju svega, sigurna sam da bi se pronašla barem jedna koja odgovara suhoj koži. A blagoslovljen bio ebay - možeš si i uzorke naručiti, pa nećeš fulati :)

      Izbriši