petak, 21. veljače 2014.

Batiste Dry Shampoo Blush vs. XXL

Cijeli dan ste na poslu/školi/faksu i odmah morate juriti na neki sastanak. A kosa je koma. I nemate vremena skoknuti doma i oprati ju. E sad, imate dvije opcije. 
Opcija prva - svezati kosu u rep i tako se pojaviti, usput lagano umirući od nelagode jer se niste uspjeli pojaviti u tip-top izdanju.
Opcija druga -  šampon za suho pranje koji će vam barem do idućeg pranja kose prikriti onaj nezgodan sjaj i masnu kosu. I nemate brige za vrijeme sastanka :) 

Kao što pogađate, opcija broj dva je ipak "winner winner chicken dinner" :)

Prije no što krenem na samu recenziju proizvoda, bilo bi dobro da vas malo upoznam sa suhim šamponom i samim Batiste brandom.

Prije svega, što je zapravo šampon za suho pranje kose/suhi šampon? Znate ono kada smo kao klinci znali na glavu stavljati baby puder i onda jako dobro protrljati kao bi nam kosa bila čišća. E pa, u principu je to isto to - suha supstanca koja, kada se nanese, upija višak masnoće sa tjemena i kose. 
Obično dolazi u tri oblika/stanja: kao prah, kao tekućina sa pumpicom, te kao sprej. Upravo ovaj zadnji oblik je najrašireniji, a i po mom mišljenju najpraktičniji.

                                                                           Izvor

Iako se na tržištu može pronaći raznih varijacija i razni proizvođača upravo ovog proizvoda, Batiste je jedan od najpoznatijih i kada čujete njihovo ime, odmah znate o čemu se radi.
Britanski brand šampona za suho pranje koje se na svjetskom tržištu nalazi već više od 30 godina, utemeljen je davne 1970. godine kada su žarile i palile afro zurke i one koje su bile pokušaj imitacije frizure Farrah Fawcett, koja je tada glumila u seriji Charlie's Angels. A na glazbenim top ljestvicama su se vrtili disco hitovi, Woodstock je bio hit, nosile su se trapezice. I upravo se u tom periodu počeo probijati Batiste sa svojim proizvodima.

Stisnite FFW i evo nas u današnjem vrememnu. Sve se nekako smirilo, "ispoliralo", iako danas više niti frizure niti odjeća, a niti išta drugo nije "ukalupljeno" i svatko nosi ono što mu najbolje odgovara. A tu je i Batiste, koji se razvijao i pratio trenodove, oprezno osluškujući potrebe moderne žene kada je  pitanju kosa.

Tako se danas na tržištu može pronaći 11 varijanti suhog šampona, a 4 se mogu kupiti i kod nas (ja još uvijek čekam "Tropic" kao žedan vode :D ). Kod nas su dostupni: Blush, Dark & deep brown, Original i XXL.                                                                       



Iako imam smeđu kosu, koristim dva suha šampona koji nisu samo i isključivo za jednu boju kose, kao što je slučaj sa Dark & deep brown koji je namjenjen upravo tamnijoj kosi.
Nakon nekih lutanja i isprobavanja nekih jeftinijih varijanti, odlučila sam ipak posegnuti u novčanik i kupiti Batiste Blush. U početku mi se činilo da se diže prašina bez razloga, a i za tada studentski budžet mi je ipak bilo riskantno uzeti nešto za što nisam bila sigurna hoće li raditi obećano. I eto, od tada samo njega i kupujem, uvijek mu se vraćam.


Dolazi u metalnoj bočici od 200ml/120g, sa plastičnim čepom/kapicom, te su namjenjeni za gotovo sve tipove kose. Može se koristiti na obojanoj kosi, ali i ako kojim slučajem imate ekstenzije ili valovitu/frčkavu kosu - samo u tom slučaju treba pripaziti da se pošprica na prirodni/vaš korijen kose i nikako ne češljati jer bi se mogle oštetiti ekstenzije/kovrče, već dobro prstima protrljati.

Prije nanošenja dobro protresite bočicu, razmaknete kosu i ravnomjerno raspršite (ali ciljajte prema korijenu kose) sa udaljenosti od cca 30cm. Realno, meni je funkcioniralo i sa puno manje udaljenosti, samo sam morala malo bolje prstima protrljati kosu. 

Sastav:



I sada dolazimo do onog glavnog. Usporedbe i mojeg iskustva. Kako imam dugu kosu, pranje svaki dan ne dolazi u obzir (posebice zimi, a da i ne spominjem kako to nije najbolja opcija za kosu), ali opet ne mogu izdržati više od 3 dana, treći dan moram oprati kosu jer mislim da bih mogla izluditi koliko grozno izgleda. Daklem, masti mi se kosa. Sreća najveća mi je upravo suhi šampon. Nekad mi je dovoljno samo da dva puta špricnem na kosu i ona se normalizira, a nekad mi je potrebno nešto više. Oboje su bijele boje pa morate paziti kako ćete trljati. Plavušama to nije problem, ali brinete trebaju pripaziti. Iako se on relativno brzo upije i nestane ta bijela boja, nekad se dogodi da malo previše špricnete, pa je kosa ona sivkasta. Ali sve je to stvar prakse, s vremenom i tu postanete majstori :)


Blush se prvi pojavio na tržištu i meni je nekako draži - što zbog mirisa, što zbog osjećaja u kosi. Kada njega nanesem, kosa mi stvarno živne i bolje izgleda, uspije izdržati do drugog dana kad ju po rasporedu perem. Pod prstima mi je kosa nekako svilenkasta. Miris je cvjetni, što meni itekako paše :)

XXL se zadnji pojavio na tržištu i obećava volumen u kosi. Nažalost, kod mene se to vidi samo prvih pola sata. Ali moja kosa vam je inače problem po tom pitanju, jako je teška pa mi se i kovrče opuste vrlo brzo čak i nakon pola kile pjene + voska + laka za kosu. Rekla bih da je ovaj suhi šampon za kosu koja je izrazito masna jer moju kosu jako isušuje, a pod prstima imam osjećaj kao da sam stavila puno laka za kosu. Kod ovoga je miris nešto intenzivniji, grublji (barem za moj nos).

Dakle, smatram kako oba jako dobro obavljaju svoj posao i zaista su proizvod koji se isplati kupiti. Samo morate pogoditi koji najbolje odgovara vašoj kosi. Kako su mi oba pri kraju, mislim da ću idući put kupiti Original i Deep& dark brown, pa bi i tada mogla natipkati kratku usporedu, te vidjeti koji bi mogao biti najbolji. Ne bih baš željela da mi se ovo dogodi u najkritičnijem trenutku (kako to obično biva) :) :) :)


Gramaža: 200ml/120g
Cijena: 30-35kn
Gdje kupiti: Dm i Bipa
Proizvedeno u Ujedinjenom Kraljevstvu. 

I to bi bilo to :) 

Koristite li i vi suhe šampone? Batiste ili neke druge? Ili ste na baby puderu? Možda ste sretnice koje ne moraju koristiti ovakve proizvode? :)




24 komentara:

  1. :)) Super je post, ja sam naravno kupila sebi jučer 'Dark&Deep Brown' jer mi se činio kao najbolji izbor nakon silnih recenzija koje sam pročitala i moram priznati da sam za sada zadovoljna. Koristila sam ga tek jednom tako da ćemo vidjeti kako će mi biti kada mi ponestane :D

    OdgovoriIzbriši
  2. Sljedeći puta uzimam Blush verziju. :) Kupila sam onaj za smeđu kosu i zadovoljna sam učinkom, treći dan sam našpricala šampon i tek sam nakon pet dana morala oprati kosu. No užasno mi smeta što ostavlja boju na kosi koja se lako prenosi na ruke.. Često znam proći rukama kroz kosu tijekom dana čisto kako bih je malo rasčešljala ili popravila šiške i ovaj šampon mi ruke boja u smeđe. :/ Tako da više neću ponoviti kupnju.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ojoj, čini mi se kao da bi to mogla biti i moja boljka jer i sama imam tu naviku poremeno prtljati rukama po kosi :/

      Ali svakako preporučujem Blush verziju :)

      Izbriši
  3. Svaka čast onome tko se sjetio proizvesti ovako nešto, super stvar! Ja koristim Batiste Blush, ali samo u kriznim situacijama tako da mi traje jako dugo :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slažem se, neka mu je čast i slava! :D Kod mene su krizne situacije između dva pranja :D

      Izbriši
  4. Planiram da probam Batiste, super je post. :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Super post! Obožavam Batiste jer me izvlači kad nemam vremena oprati kosu :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Probala sam sve njihove šampone dostupne na našem tržištu i moram ti priznati da je i meni Blush najdraži- što zbog mirisa, što zbog osjećaja na kosi :) Nedavno sam koristila ovaj za smeđu kosu, nije mi baš, ne mogu to opisati, nisam bila zadovoljna s njim ni zbog efektra, a bome ni zbog boje koje sam imala i po košulji i po rukama. Blush mi je zato zakon :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni još preostaje da probam Original i Deep&Dark - ali ako se ovaj potonji stvarno toliko "razmazuje" po odjeći, možda neću biti previše happy. A možda je sreća pa imam tamniju odjeću i neće se skužiti :)

      Izbriši
  7. volim batiste, jedino xxl verziju nisam probala, no ni ne privlači me jer su recenzije jako različite. najdraži mi je kao i tebi blush, zatim deep brown, pa original (zbog mirisa)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bush definitivno vodi :) :) :) možda ovaj XXL meni i ne bi bio tako loš, da mi ne radi kosi isto što i klasičan lak za kosu :/

      Izbriši
  8. Koristim godinama suhe šampone. Jako dobra usporedba, ja najviše volim Blush kao i ti i slijedeći moram probati za smeđu kosu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :) :) :) Baš me zanima kako će nas se dojmiti ovaj za smeđu kosu :)

      Izbriši
  9. Pobožno koristim i najdraži su mi Blush i onaj za smeđu kosu1 :) Tereza

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kakav je tebi za smeđu kosu? Jel se i tebi boja malo preslikava na odjeću ili je sve ok?

      Izbriši
    2. Meni je odličan, ne nanosim ga cijelom dužinom, tako da nisam imala nikakvih problema sa preslikavanjem, nadam se da će i tebi odgovarati :D Javi dojmove! :) Tereza

      Izbriši
    3. Ma ne, i ja samo na korijen kose stavljam :) Deal, javim :)

      Izbriši
  10. Koristim Blush takodjer! Ovaj XXL volume sam probala ali mi je kosa od njega bila kao zvakaca guma pa sam ga izbacila iz uporabe :/ blush je bas njezan i fino mirisi :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Blush je očito za sve idealan :) :) Ma ja nemam srca izbaciti XXL, nekako ću pregrmiti i na kraju svezati kosu u rep :D ali koristit ću ga stvarno u zadnji tren.

      Izbriši